Enkelstabiliteit voor de Echografist

Specifieke kennis over de (functionele) anatomie van de enkel

Wilt u graag uw ervaring met diagnostisch onderzoek verbeteren, zodat u een meer gerichte behandeling kunt uitvoeren en adviseren bij een enkeltrauma? Door een betere diagnose bij de eerste echografische onderzoeken kunt u meer structurele afwijkingen in de enkel onderscheiden en beginnende artrose herkennen waardoor uw behandelingsadvies in kwaliteit toeneemt.

Accreditatiepunten

KNGF 27 punten
Keurmerk Fysiotherapie 18 punten
KABIZ 38,5 punten
ADAP 27,5 punten

In deze cursus krijgt u een online dissectiedemonstratie van patholoog anatoom Prof. dr. Miquel Dalmau Pastor over de relatie tussen de enkelbanden en de stabiliteit van de enkel en wordt er aandacht besteed aan de specifieke anatomie van de enkel, osteochondrale schade en pathologie met casuïstiek. De middagen worden gewijd aan praktische toepassing van de theoretische kennis.

Doelgroep

Deze cursus is bedoeld voor geoefende (MSU)-echografisten. Het in beeld brengen van veel ligamenten rond de enkel is niet eenvoudig. Om er vervolgens ook nog betrouwbare uitspraken over te doen is echt een vak apart. We vragen daarom minimaal om een basisdiploma in de musculoskeletale echografie.

Deze cursus is de meest uitgebreide cursus over enkelbanden die ons bekend is. Veel patiënten ontwikkelen chronische pijn na een enkelverzwikking. Een goede verklaring hiervoor was er niet. Om een antwoord te vinden op deze vraag is door Miquel Dalmau Pastor, de anatoom van de MIFAS (Minimal Invasive Foot and Ankle Surgery) de anatomie van de laterale enkelbanden opnieuw in kaart gebracht om de functie, pathofysiologie en behandelingsmodaliteiten ervan te begrijpen. U gaat in deze cursus kennis maken met alle banden van de enkel en u gaat leren ze in kaart te brengen.

Accreditatie is aangevraagd voor:

 • Fysiotherapeuten
 • Podotherapeuten
 • Registerpodologen

De cursus is ook geschikt voor geïnteresseerde laboranten en radiologen, sportartsen en (huis)artsen, bij aanmelding van deze disciplines zullen we in overleg accreditatie aanvragen, als dat haalbaar is (in overleg).

Resultaat

 • U weet hoe u de echografie moet inzetten om de juiste diagnose te kunnen stellen bij enkeldistorsie
 • U kunt ligamentaire structuren van de enkel beoordelen
 • U heeft kennis van het onderlinge verband tussen de enkelbanden en wat dit betekent voor de stabiliteit van de enkel
 • U heeft meer kennis van afwijkingen die artrose kunnen verklaren
 • U heeft kennis over de behandelingsmodaliteiten bij enkeldistorsie

Aanpak

Deze cursus bestaat uit twee onderdelen:

 1. Online cursus in het Engels, door prof. dr. Miquel Dalmau Pastor
 2. Hands-on cursus in het Nederlands in het skillslab van de SOMT te Amersfoort, door Robert Wonink en Mienke van der Goot

U dient zich voorbereiden op de cursus door het lezen van literatuur (wordt aangereikt). Tijdens de lessen krijgt u trainingsvragen en na afloop van de online training is er een toets.

Met deze cursus bent u in staat om meer specifieke diagnoses af te geven bij acute maar ook bij chronische enkelklachten. Door de inbreng van casuïstiek uit de dagelijkse praktijk van docenten en cursisten wordt de theorie tot leven gebracht. De hands-on trainingsdagen van deze 2-daagse cursus bestaan uit praktijktraining waar de theorie in de praktijk wordt geoefend.

De cursus heeft 12 contacturen, het aantal zelfstudie is nog niet bekend. Het minimaal aantal deelnemers is 12, het maximum 18

Docenten

Robert Wonink

Robert Wonink is tweedelijns MSU-echografist voor voet en enkel. Ook geeft hij gastcolleges als Post HBO-docent op de Hogeschool van Groningen.

Mienke van der Goot

Mienke van der Goot is fysiotherapeut en (register) podoloog met speciale aandacht voor enkel en voetproblemen. Sinds 2014 werd is zij werkzaam in de Bergman kliniek als echografiste van enkel en voet, in nauwe samenwerking met de sportarts en de orthopedisch chirurgen.

Programma

In deze cursus komen de volgende onderwerpen aan bod:

 • Anatomie: regionaal, functioneel en comparatief
 • Echografische anatomie
 • Echografisch en klinisch onderzoeken en beoordelen micro- en macro instabiliteit
 • Pathologie en casuïstiek
 • Rapportage voor eerste en tweede lijn
 • Prognose en individuele interventies enkelinstabiliteit

Certificaat

Na een actieve deelname aan de online cursus, het voltooien van de online toets en bij 100% aanwezigheid op de hands-on lessen ontvangt u het certificaat en worden uw punten bijgeschreven.

Accreditatie

KNGF: 27 punten
Keurmerk Fysiotherapie: 18 punten
KABIZ: 38,5 punten
ADAP: 27,5 punten

Data en tijden

Data

Najaar 2022
Dag 1: maandag 21 november 2022
Dag 2: maandag 28 november 2022

Tijden

Van 09:30 uur tot 16:30 uur

Locatie

SOMT University of Physiotherapy
Softwareweg 5
3821 BN Amersfoort

Investering

Kosten dag variant, bij betaling in 1 termijn

 • Lesgeld: € 625,-
 • Studiemateriaal: € 75,-
 • Arrangementen (Food & Beverage): € 50,-
 • Locatiekosten: € 59,-
 • Totaalprijs (exclusief BTW): € 809,-

Locatie- en arrangementskosten

Pro Education regelt voor u een arrangement bestaande uit onbeperkt koffie, thee en ijswater. In het dag­arrangement is ook een uitgebreide lunch inbegrepen. De arrangementskosten bedragen € 25,- (excl. btw) per dag of € 5,50 (excl. btw) per avond. Staat er een verwijzing naar locatie- en arrangementskosten? Dan brengen wij naast arrangementskosten ook locatiekosten in rekening. De locatiekosten bedragen € 29,50 (excl. btw) per dag of € 10,- (excl. btw) per avond.

Reprorechten, hand-outs

Voor alle opleidingen brengen wij de kosten voor reprorechten en hand-outs in rekening. Het betreft hier een eenmalig bedrag van € 15,- (excl. btw).

Btw

Onze paramedische cursussen die accredi­tatiepunten opleveren zijn erkend door verschillende branche­organisaties. De opleidingen op MBO-niveau 2, 3, 4, Associate degree, de volledige HBO Bacheloropleidingen en de volledige Masteropleidingen zijn wettelijk erkende opleidingen. Deze erkende cursussen en opleidingen zijn vrijgesteld van btw. De overige opleidingen en trainingen zijn belast met 21% btw.

Voor organisaties die geen btw kunnen terugvorderen, is vrijstelling van btw mogelijk. In dat geval komt er 10% opslag bovenop de exclusief btw prijs. Dit ­betekent een groot voordeel op de prijs inclusief btw en is een absolute aanrader. Betaalt u uw opleiding of training zelf? Dan geldt er geen opslag van 10%.

Studie-, trainingsmaterialen, reprorechten en arrangementskosten zijn altijd belast met 9% btw.

Alle genoemde bedragen zijn exclusief btw. De hoogte van de btw is onder voorbehoud van eventuele wetswijzigingen.

Wordt er enkel een totaalprijs vermeld, dan is dit een samengestelde prijs inclusief studiemateriaal en locatie- en arrangementskosten. Over deze prijs­componenten is 9% btw van toepassing.

Aanmelden voor deze cursus

U kunt zich aanmelding voor deze cursus in het najaar van 2022. Aanmeldingen worden verzorgd via de website van Pro Education. Wilt u zich aanmelding voor deze cursus? Klik dan op onderstaande knop en vul het formulier in.

Aanmelden

Deel deze pagina