Basisopleiding Level 1, practitioner Musculoskeletal Ultrasound of Foot and Ankle (voorjaar)

Algemene informatie

Ons les- en trainingsprogramma voor “Basisopleiding Level 1, practitioner Musculoskeletal Ultrasound of Foot and Ankle” biedt een zeer uitgebreide en grondige basis in MSK-echografie van de voet en enkelregio en is een vereiste voor de “Level 2, advanced Musculoskeletal Ultrasound of Foot and Ankle”. De cursus op cursusniveau één is opgezet in twee delen. Een deel voorbereiden thuis, achter de computer (e-learning) daarna op school trainen wat je geleerd hebt. We nemen ruim de tijd met 4 volle dagen hands-on trainingssessies.

Dit les- en trainingsprogramma is geschikt voor mensen die starten met echografie en is ook geschikt voor mensen die al kunnen echograferen maar de voet beter willen leren onderzoeken.

Alle delen van de voet en enkel worden op een gestructureerde manier besproken voor elke deelnemer. Onze jarenlange ervaring met echolessen en onze specifieke lesmethodes stellen de deelnemers in staat om zich met dit les- en trainingsprogramma te ontwikkelen tot voet- en enkelspecialisten met gedetailleerde anatomische kennis met echografische technieken.

Doelgroep

Dit les- en trainingsprogramma is geschikt voor onderstaande beroepen, ervan uitgaande dat ze een bijzondere interesse hebben in voet en enkel.

In volgorde van deelnemersaantallen uit het verleden: Podotherapeuten, Podologen, Sportartsen, Fysiotherapeuten, MBB-ers, Huisartsen, Voetchirurgen, Radiologen, Reumatologen, Orthopedisch specialisten.

Data

Deel 1: Maandag 28 maart 2022
Deel 2: Donderdag 28 april 2022
Deel 3: Donderdag 2 juni 2022
Deel 4: Donderdag 16 juni 2022
Deel 5: Nog nader te bepalen (examen)

Leslocatie

Enraf-Nonius Experience Lab
Softwareweg 7
3821 BN Amersfoort
Nederland

Voordeel

Het lesprogramma is steeds in twee delen, een deel thuis en een deel waar u het geleerde in praktijk brengt, het ‘handson’-gedeelte. We noemen dit ‘blended learning’. Deze lesopzet waarbij de deelnemers thuis vóór het begin van de cursus thuis e-learning kunnen volgen stelt ons in staat om ons tijdens de face-to-face lessen volledig te concentreren op het hands-on scannen. Dit blijkt in de praktijk een enorm voordeel te zijn.

De uitgebreide lesinhoud wordt geleerd met een transducer in de hand en ervaren trainers om u door het leerproces te begeleiden.

Procedure

Tijdens de training werken we zowel in groepen als individueel. De cursus is opgezet in drie delen:

1. eLearning

Deze lessen worden thuis individueel gevolgd. Tijdens deze hoorcolleges wordt het lesmateriaal gepresenteerd via videolessen waar de complexe inhoud tot in detail wordt toegelicht door onze experts.

2. Lessen in onderzoeksvaardigheid

Deze praktische lessen worden gegeven in het trainingslab in workshops. Tijdens deze lessen werken studenten in kleine groepen. We beginnen met een demonstratie van de procedure en vervolgens voeren de deelnemers de verschillende onderzoeken uit onder begeleiding. Elke deelnemer krijgt meerdere oefeningen per structuur om de echovaardigheden te verbeteren. Er wordt aandacht besteed aan de verschillende manieren waarop structuren op een sonografische manier kunnen worden weergegeven.

3. Zelfstudie

Door middel van zelfstudie leert de student het curriculum (individueel). Voor de starter is er een meer uitgebreide huiswerkopdracht dan voor de meer ervaren deelnemers.

De huiswerkopdracht wordt uitgevoerd door vooraf verschillende bronnen te bestuderen, zoals boeken, artikelen, bepaalde anatomische software, een online forum en een website met veel pathologiegevallen.

Bovendien zullen deelnemers in eigen praktijk uitgebreid moeten kunnen oefenen om scanervaring op te doen.

Leerdoelen

In deze cursus:

 • Leer de ultrasoundfysica, nodig om het echobeeld te begrijpen en om uw beeldinstellingen te optimaliseren.
 • Verbeterd uw kennis van ultrasound anatomie en kunt u zelfstandig de belangrijkste structuren van voet en enkel herkennen.
 • Verbeterd uw kennis van de klinische anatomie per regio van de voet en de enkel.
 • Leren we de echo-anatomie van de normale structuren van voet en enkel per regio.
 • Krijgt u visie op pathologische processen van voet en enkel per regio.
 • Herkent u echografisch pathologische processen in voet en enkel per regio.
 • Leert u hoe u een diagnostische echorapport kunt schrijven.
 • Kunt u deelnemen aan de online tests en samenvattingen.

De Level 1 MSK Ultrasound-voet en enkeltraining is de noodzakelijke training voorafgaand aan het Level 2 Intermediate MSK Ultrasound Foot en Ankle follow-up les- en trainingsprogramma.

Onderzoeksvaardigheden

Na afloop van dit les- en trainingsprogramma kunt u:

 • Een grondig echografisch onderzoek uitvoeren in de verschillende delen van voet en enkel.
 • De Echografische anatomie van de normale structuren en hun varianten echografisch herkennen en benoemen.
 • Spieren en pezen (anatomische weefsels) van voet en enkel driedimensionaal echografisch herkennen en benoemen.
 • Tendinopathie en partiele- en volledikte rupturen van de achillespees en peroneus groep echografisch herkennen en benoemen.
 • Gewrichts- en pees effusies echografisch herkennen en benoemen.
 • Corpora libera en corpora aliena echografisch herkennen en benoemen.
 • Fasciitis plantaris echografisch identificeren en classificeren.
 • Ganglia echografisch identificeren en onderscheiden van massieve ruimte innemende processen.
 • Arthrogene hydrops echografisch identificeren en benoemen.
 • Enkelblessures echografisch identificeren en benoemen.

Pathologie van voet en enkel

In dit les- en trainingsprogramma behandelen we ook pathologische processen in voet en enkel. Welke pathologie kunt u verwachten?

Tendinopathie, gedeeltelijke en totale ruptuur van de achillespees, retrocalcaneale bursa, Kageritis, peroneale peeslaesies, talocrurale en subtalaire effusie, kraakbeen defecten, corticale erosie en hypertrofische processen, intra-articulaire corpora libera, fasciitis plantaris en plantaire fibromatose, hielspoor en subenthesionale erosieve degeneratie van het hielbeen, problemen met enkelbanden ventraal, posterieur, lateraal en mediaal, schade aan het ligamentum talofibulare anterius en het calcaneofibulaire ligament, ossale afwijkingen van de tibia en fibula en de trochlea tali, artrotische processen op MTP-niveau en in de voetwortel, Morton neuroom.

Kwaliteit van dit les- en trainingsprogramma

Deze training is bedoeld voor het starten van een professionele carrière in de echografie van voet en enkel. Na dit les- en trainingsprogramma kunt u zelfstandig gerichte diagnostische echo-beoordelingen maken van de meest voorkomende pathologie in het voet- en enkelgebied, inclusief duidelijke en nauwkeurige rapportage. Deze cursus is een vereiste om je in te schrijven voor de niveau 2-cursus. In de level-2 cursus krijgt u de meer ingewikkelde structuren en de dynamische echografische testjes die een ervaren hand en een high-end echosysteem vergen. In de level drie cursus komen de specialistische technieken aan bod, zoals het opsporen van de zenuwtakjes die de pijn transporteren ten behoeve van het accuraat plaatsen van nerveblocks en het herkennen van tumoren en neoplasmata en het herkennen van de schier oneindige anatomische varianten om beter om te kunnen gaan met de klinische relevantie van (neven)bevindingen.

Docent(en)

Robert Wonink (eerste docent)

De heer Wonink studeerde podologie aan de Academie voor Podologie. Daarna specialiseerde hij zich verder als docent podologie. In 1991 begon hij anatomie van voet en enkel, biomechanica, pediatrische podologie en orthopedische schoentechnologie te onderwijzen.

In 2004 richtte de heer Wonink Podozorg Nederland op. In 2007 specialiseerde de heer Wonink zich in reuma en echografie. Sinds 2009 doceert de heer Wonink musculoskeletale echografie van de voet en enkel. In 2014-2017 werden deze lessen gegeven aan de hogeschool in Haarlem. De heer Wonink is sinds 2017 werkzaam als echografieleraar in het buitenland.

Sinds 2017 bekleed de heer Wonink een fellowship in de OMERACT Foot and Ankle Working Group in Leeds, Verenigd Koninkrijk.

Hij is ook lid van de sectie echografie van de NVMBR (Nederlandse Vereniging voor Medische Beeldvorming en Radiotherapie).

Sinds april 2011 is de heer Wonink werkzaam als echoscopist bij Dr. Van Dalen, orthopedisch chirurg gespecialiseerd in voet en enkel in de polikliniek van Bergman Clinics, Naarden.

Mienke van der Goot (tweede docent)

Bij voldoende deelnemers is de tweede docent Mienke van der Goot, echografist en fysiotherapeut, werkzaam als echografist voor dr. Maarten Moen, sportarts gespecialiseerd in voet en enkel in de polikliniek van Bergman Clinics, Naarden.

Accreditatie

KABIZ: 85 punten (in aanvraag voor 2022)
KNGF: 75 punten (in aanvraag voor 2022)
ADAP: 85 punten (in aanvraag voor 2022)

Financieel

Tarieven exclusief BTW

Cursus investering

€ 2000,00 inclusief toegang tot de online lesomgeving, lesmap (€120,00) en examengeld (€90,00).

Studieboek

Aanschaf van 'Ultrasound of the Musculoskeletal System' (Stefano Bianchi, ‎Carlo Martinoli - 2007 ISBN 9783540422679)

Annulerings- en restitutiebeleid

Volledige restituties van alle betaalde bedragen worden gedaan als een scholing wordt geannuleerd door Podo-Educatie, of als de scholing opnieuw wordt gepland en u niet in staat bent om de nieuwe datum bij te wonen.

Annulering door deelnemers dient schriftelijk te geschieden. Als u uw betaalde boeking vier (4) weken vóór de scholingssdatum annuleert, worden de cursuskosten terugbetaald, verminderd met 25% van het cursusgeld. Er is geen restitutie beschikbaar als u binnen vier (4) weken voor de scholingsdatum annuleert.

Podo-Educatie is niet verantwoordelijk voor andere kosten die scholingsdeelnemers gemaakt hebben, inclusief maar niet beperkt tot reizen, autoverhuur, accommodatie, verzekeringen.

Aanmelden voor deze cursus

Aanmeldingen worden verzorgd via de website van SonoSkills. Wilt u zich aanmelding voor deze cursus? Klik dan op onderstaande knop en vul het formulier in.

Aanmelden

Deel deze pagina