Brancheopleiding medisch pedicure voor registerpodologen

Pedicure en medisch pedicure

Als pedicure verzorg je de voeten van mensen met allerlei voetproblemen. Je verzorgt de nagels en nagelomgeving, verwijder je eelt en likdoorns. Ook behandel je kloven, eeltranden, schimmelnagels en ingroeiende nagels. Voorafgaand aan de behandeling voer je een voetonderzoek uit en adviseer je de cliënt zo nodig over schoeisel, persoonlijke hygiëne en huidverzorging. Indien nodig verwijs je de cliënt naar een gespecialiseerde collega of naar de huisarts.

Als medisch pedicure ben je gespecialiseerd in het uitvoeren van behandelingen aan risicovoeten. Risicovoeten zijn kwetsbare voeten bijvoorbeeld als gevolg van reuma, diabetes, spasticiteit, kanker, ouderdom en verwaarlozing. Daarbij heb je als medisch pedicure uitgebreide kennis en ervaring op het gebied van orthesiologie, nagelregulatie en –reparatie en drukverdelingstechnieken. Als medisch pedicure werk je zo nodig samen met huisarts, verpleegkundige, podotherapeut, fysiotherapeut en orthopedisch schoenmaker.

Podozorg Nederland heeft onder de vlag van Het Podo Educatie Instituut een brancheopleiding medisch pedicure mbo niveau-4 ontwikkeld. Met dit branchediploma kan een van de ontbrekende competenties ten opzichte van een podotherapeut worden afgedekt. De opleiding kan met een diploma voor de zomervakantie van 2019 worden afgerond.

Op zaterdag 8 september 2018 vindt de informatiebijeenkomst met de studenten plaats. Tijdens deze bijeenkomst wordt de definitieve agenda van de lessen besproken en worden de boeken uitgereikt. Twee gespecialiseerde dames geven dan ook uitleg over pedicuremotoren, instrumenten en kleding.

Informatiebijeenkomst

Op zaterdag 8 september 2018 vindt om 09.30 uur de informatiebijeenkomst plaats bij Podozorg Nederland, Loubergweg 34 te Eerbeek.

Programma informatiebijeenkomst

 • boeken uitdelen;
 • welke vrijstellingen zijn er voor wie en uitleg;
 • welke gedeelte van de cursus online;
 • leslocatie bespreken;
 • demonstratie motoren, kleding, verbruiksmaterialen, instrumentele benodigdheden (pakket bestellen is mogelijk op deze dag (met de groep krijgen we korting)) verzorgd door CT-International;
 • locatie bespreken;
 • examenlocatie in Schoonrewoerd;
 • docenten: Diny Martens is hoofddocent, Lucille Adang, podotherapeut, assisteert als docent;
 • kosteninzage in totaal;
 • welke zelfstudie moet u doen en hoe kunt u de zelfstudie het beste oppakken.

Opleidingsduur en belasting

De brancheopleiding ‘Medisch Pedicure’ start op 27 september 2018 en duurt een half jaar. De opleiding bestaat uit 20 dagdelen van ieder 4 lesuren. Per lesdag wordt les gegeven aan 2 groepen. een ochtendgroep en een middaggroep. De data treft u onder de tab ‘programma en planning’.

De studiebelasting bedraagt ongeveer 160 uur. Dit aantal uren is als volgt opgebouwd:

Aantal contacturen: 80 uur praktijk en theorie
Aantal zelfstudie-uren: 80 uur
Aantal studiebelastingsuren: 160 uur

Accreditatie

KABIZ - Registerpodoloog (Stichting LOOP): 70 punten

Docenten

Docenten: Diny Martens is hoofddocent. Lucille Adang, podotherapeut, assisteert als docent. De docent heeft langdurige ervaring en is uiteraard op de hoogte van de exameneisen. Zij weet precies wat er gevraagd wordt en welke skills u moet hebben.

Studiebenodigdheden en zelfstudie

De lessen draaien om praktische vaardigheid, maar er is ook een theoretisch deel. U kunt deze opleiding niet zonder de bijbehorende boeken. Onderstaand vindt u een opsomming van de boeken. Als u uw uiterlijk 1 september 2018 bij Podozorg uw bestelling doorgeeft, dan ontvangt u deze tegen aantrekkelijk tarief, daar wij een bulkbestelling kunnen doen. De boeken worden ingekocht bij Les Pieds (Hennie Rothmann). U ontvangt een inlog en kunt daar ook online proefexamens doen. Deze boeken zijn de beste in de branche. Kort en efficiënt leren kan alleen met goede boeken.

Zelfstudieboeken voor uw examen

 • Ondernemersvaardigheden (vereiste voor uw examen-portfolio) en uw criteriumgericht interview. Gratis digitale ondersteuning voor het maken van uw portfolio!
 • theorie van specialistische technieken zijn vier boeken:
  - Orthesiologie & Praktijk
  - Antidruktechniek
  - Nagelregulatietechniek & Nagelwalproblemen
  - Nagelreparatie- en prothesetechniek
 • Theorie van de Praktijk, deel 3
 • Richtlijnen Hygiëne- en Arboregels in praktische situaties

Zelfstudieboeken voor uw eigen functioneren (advies)

 • Diabetische voet. Deel 1/4.11.1 Risicovoet voor de opleiding medisch pedicure. Uitgave 2e druk 2016;
 • Reumavoet. Vakboek deel 2 De risicovoet. Uitgave 1e druk 2016;
 • Overige risicovoeten. Vakboek deel 3 De risicovoet. Herziene uitgave: 3e druk 2016.

Zelfstudie

In augustus 2018 start de zelfstudie, dan moet u al starten met het doorlezen van een boek, zodat u op les 1 al voorbereid bent. De boeken zijn dunne paperbacks, met duidelijke tekst, en heldere indeling.

Groepsgrootte

Het maximaal aantal deelnemers is 8 personen. 2 tot 3 weken voor aanvang van de opleiding, vindt een eerste informatiebijeenkomst met de deelnemers plaats. Mochten zich tegen die tijd 6 of minder personen hebben aangemeld, dan wordt besloten of de opleiding plaatsvindt of niet.

Locatie

De lessen worden gegeven in een geaccrediteerde zaal met 8 pedicurestoelen en alle faciliteiten voor u als cursist en voor uw (proef)patiënten.

Contactgegevens

De Praktijk”
Edisonlaan 160
7316 JR APELDOORN
Tel. 055-5761080
Mevrouw Jacqueline Rijken

Inschrijven

Wilt u zich inschrijven voor deze scholing? Klik dan op de onderstaande knop. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

Inschrijven